Interview med René Schmidt

3D-fræseren kan konkurrere med en arbejdsløn i Kina

Kulturministeriets fotografier til publikationer, annoncer og øvrigt materiale i 2011 er skabt af kunstnergruppen A-kassen og kunstneren René Schmidt. René Schmidt har skabt sine illustrationer til Kulturministeriet i computerlandskaber, som han selv har bygget. Vi har talt med kunstneren om, hvordan han løste opgaven.

René Schmidt

 

Hvad er ideen bag de fotografier, du har skabt til Kulturministeriet?

Jeg ville gerne bidrage med et så moderne udtryk som muligt til ministeriet. Jeg tror, der er mange, der tænker KUNSTministeriet, når de hører om det sted. Det emmer af finkultur. Det var væsentligt at vise, at kunsten er en del af samfundet, at vi kunstnere ikke sidder i vores eget lille kammer, men at vi følger med tiden. Derfor har jeg valgt at arbejde i 3D, altså virtuelt.

Hvad forestiller motiverne, og er 3D overhovedet fotografier?

Ja, jeg har taget fotografierne med et virtuelt kamera i min computer. Der er både motiver, der handler om børnekultur, kunst, sport, arkitektur, og så er der noget, der er meget mere abstrakt og uvirkeligt. Det er fordelen med 3D. Der er en masse ting, som kun kan lade sig gøre, hvis man skaber dem virtuelt. Men faktisk er det billigt. Hvis jeg skulle bygge modeller i virkeligheden, så ville det blive meget dyrt. I 3D kan jeg sample ting og lave nogle meget komplicerede modeller meget billigere. 3D-fræseren kan konkurrere med en arbejdsløn i Kina.

Et af de tilbagevendende motiver er en firkant, der bliver til en cirkel – hvorfor?

Det handler om læring, om at bevæge sig fra et sted til et andet. Men de fungerer også godt som abstrakte illustrationer. Mange af de områder, som Kulturministeriet arbejder med, handler om samarbejde. Det er nemt at illustrere med de grundlæggende elementer, at du går fra et punkt til en streg eller har en firkant, der bliver til en cirkel. Det kan ikke helt lade sig gøre i virkeligheden, men det kan det virtuelt. Og så viser jeg også konstruktionen bagved – 3D-tegningerne – og det er nok meget godt, når jeg nu skal illustrere skabelse, som vel var én af opgaverne, som Kulturministeriet stillede mig.

Hvordan gik du til opgaven?

Jeg var meget begejstret for opgaven, fordi kunstnere ofte ikke bruges til et ”rigtigt arbejde” af samfundet. Derfor var det skønt at få en opgave, der skulle bruges til at skabe værdi for et ministerium. Omvendt så er jeg ikke sådan en kunstner, der bliver inviteret til en klimaudstilling og kommer med et svar på det. Jeg er ikke en journalistisk kunstner. De emner, jeg arbejder med, har jeg typisk arbejdet med i mange år. Derfor var opgaven for Kulturministeriet også en udfordring. Fordi det her er en bestillingsopgave, der skal bruges til noget meget konkret, så kommer man umiddelbart over i en illustratorgenre. Men da jeg så læste, hvad jeg skulle illustrere, forstod jeg det ikke helt – kultursamarbejde, ophavsret, tilgængelighed og sådan nogle ord – så anede jeg ikke, hvad jeg skulle illustrere dem med. Derfor endte det alligevel med at være tættere på den måde, som jeg arbejder på til dagligt. Illustrationerne til emnerne virker jo nærmest lige så abstrakte som de emner, jeg arbejder med til dagligt.

Er fotografierne til Kulturministeriet kunst eller en bestillingsopgave?

Jeg betragter det ikke som kunst. Og det synes jeg kun er positivt. Jeg har bare taget nogle billeder, som Kulturministeriet kan bruge. Og det er sjovt at se, hvordan de bliver brugt. Det er meget inspirerende at levere noget, som nogle andre så tager videre og bruger på deres måde. Derfor har jeg også givet dem total frihed. De kan ændre farver, beskære og bruge dem, som de vil. Så hvis det skal betragtes som kunst, så er Kulturministeriet i hvert fald mindst lige så meget kunstneren…

FAKTABOKS

Uddannelse:

René Schmidt (f. 1968) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i år 2000.

Udvalgte udstillinger:

The State of Denmark, Fuxin Gallery, Shanghai, Kina

Star of Africa, Patricia Low Contemporary, Gstaad, Schweitz

Wrapping Hood, MIMA, Middlesbrough, England

Stafet, Esbjerg Kunstmuseum, Danmark

Links:

Se portrætvideo med René Schmidt på TV 2 midt/vest's hjemmeside

Se nogle af René Schmidts andre kunstværker

Se René Schmidts egen hjemmeside

 

Læs interviewet med den udvalgte kunstnergruppe A Kassen

Billedkunstneren René Schmidt